Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Blog

Overzicht van onze laatste artikelen.

Psalm 61, van een asielzoeker in de nacht

Nog iets dat opvalt, in het midden van de psalm. Daar staan de parallelle zinnen: ‘Laat mij altijd wonen in uw tent, veilig verscholen onder uw vleugels.’ Dat ‘wonen’ is dus in een ‘schuilplaats’: ‘veilig verscholen’.

Koeien in het veld
De dieren zijn onze verbondspartners

‘De aarde ziet reikhalzend uit naar de openbaarwording wie Gods kinderen zijn’ (Romeinen 8:19). Deze Bijbeltekst inspireert me om actief te zijn op het gebied van de zorg voor de schepping, theologisch en praktisch.

Steen en het graf
Hoe beantwoorden wij Pasen?

Misschien heb je nooit veel verschil gemerkt tussen Marcus en de andere evangeliën. Maar Marcus eindigt niet op een hoogtepunt, niet met een zendingsbevel. Zijn boek bevat geen verslagen van verschijningen van Jezus, maar alleen de ongelovige reactie van de eerste ‘getuigen’ van de opstanding...

Paulus in Rome
Alle wegen leiden naar Rome

De Week van de Klassieken staat dit jaar in het teken van ‘Wegen naar Rome’. Iemand die ook op weg ging naar Rome, is Paulus. Hij doorstond een turbulente reis om Rome te bereiken. Maar waarom eigenlijk? Zo’n fijne plek was Rome niet voor christenen in die tijd

Het kruis en het graf
Wie is die vreemde man in het graf?

Wie is die jongeman in witte kleren? Hij zit niet buiten het graf, maar er middenin, midden in de dood en heeft een doopkleed aan. Dat is een paaskleed: blanco, geheel wit en verder niets.

Het kruis
Mijn God, Mijn God, waarom hebt U mij verlaten?

Voelde Jezus zich van God verlaten toen hij aan het kruis genageld was? Twee passages in de evangeliën lijken te bevestigen dat Jezus zich inderdaad door God verlaten voelde. En toch durf ik stellen dat deze ene uitroep geen schreeuw van godsverlatenheid is.

poeriem
Poeriem: Joods carnaval

De Hebreeuwse Bijbel heeft vijf feestrollen: Hooglied, Ruth, Klaagliederen, Prediker en Ester. De boekrol van Ester wordt gelezen op Poeriem, het meest laagdrempelige feest dat de Joodse gemeenschap kent. Oergezellig is het.

De stille week
Wat vieren we in de Stille Week?

De Stille of Goede Week is de week voor Pasen. Christenen denken dan aan de laatste dagen voordat Jezus aan het kruis stierf en na drie dagen weer opstond.

Het is volbracht
Het is volbracht!

Via dingen als mindfulness proberen mensen rust te krijgen in een hectische wereld. Daar kun je dan weer cursussen in doen en dat komt ook in je agenda te staan. Weer iets erbij wat ‘moet’. En dan denk ik terug aan de woorden van Jezus: ‘Het is volbracht!’

Vrouw in korenveld
Boerenvertrouwen

Protestantse kerken vieren in het voorjaar ‘biddag voor gewas en arbeid’. Op die dag bidt de gemeente voor een goede oogst – letterlijk, van landbouwgewassen, en figuurlijk, van andere vormen van werk. Zo bereidt de kerk zich voor om in afhankelijkheid en tegelijk doortastend het nieuwe oogstseizoen in te gaan.

Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschapv.4.18.8
Volg ons